U ponedjeljak, 18. prosinca 2023. održana je završna konferencija projekta URTICABioFuture (Nutritivna i funkcionalna vrijednost koprive (Urtica dioica L.) primjenom suvremenih hidroponskih tehnika uzgoja) na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji su se okupila čak 34 sudionika iz drugih znanstvenih institucija, tvrtki, Zagrebačke županije Odjela za poljoprivredu, kao i mediji.

Konferencija je započela uvodnim izlaganjem voditeljice projekta prof. dr. sc. Sandre Voća, koja je ukratko prezentirala sve ostvarene rezultate projekta kroz četiri godine trajanja.

Nakon uvodnog izlaganja, održana su čak četiri predavanja pozvanih predavača koji su u svojim izlaganjima prezentirali pojedine aktivnosti, rezultate i zaključke vezano uz specifične ciljeve projekta i time publici predstavili mogućnosti i potencijal uzgoja koprive hidroponskim tehnikama.

Predavači na konferenciji navedeni su prema redoslijedu izlaganja, a prezentacije su dostupne u nastavku:
izv. prof. dr. sc. Sanja Radman
Nevena Opačić, PhD studentica
izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur
prof. dr. sc. Lepomir Čoga
doc. dr. sc. Davor Cafuta
Mia Dujmović, PhD studentica.

Prezentirane su i diseminacijske aktivnosti projekta uključujući objavu znanstvenih radova, sudjelovanje na domaćim i međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima, ostvarena dodatna usavršavanja članova tima, kao i obranjene diplomske radove te disertacije koje su trenutno u fazi provedbe dviju doktorandica, članica projektnog tima.

U sklopu projekta izrađen je i priručnik naslova „Uzgoj koprive” namijenjen proizvođačima zelenog lisnatog povrća kao i ostalim zainteresiranim vezano uz mogućnosti uzgoja i upotrebi koprive u prehrambene i druge svrhe.

Priručnik je dostupan na našoj stranici!

Naš cilj je koprivu i dalje popularizirati kao povrće potrebno na našim jelovnicima!

Program konferencije

Prezentacija 1 Dobrodošli u URTICABio svijet

Prezentacija 2 Kopriva od polja do stola

Prezentacija 3 Kopriva poput špinata – pakirani proizvod

Prezentacija 4 Balansirana gnojidba ključ uspjeha zdrave sirovine